Zelf aalbessengelei maken

In juni kleurt de fruittuin felrood dankzij de vele parels van de rode trosbes ribes. In het mooi Nederlands ook wel aalbes genoemd en in de volksmond beter gesmaakt als rode besjes.
Echte snoepjes zijn het en een geluk dat we ettelijke struiken ervan in onze tuin staan hebben, want ook de vogels en onze kippen zijn er verlekkerd op.
Wist je dat de aalbes tot één van onze oerplanten behoort ? Reeds eeuwen geleden vond je de ribes in onze bossen terug en verschafte hij mens en dier van de nodige vitaminen en antioxidanten. Ons rood besje moet zeker niet onderdoen voor de tegenwoordig meer trendy en dure blauwe bes. Het gehalte aan antioxidanten is namelijk niet veel lager dan die van de blauwe bes.
Voor mij staat de rode bes symbool voor pure nostalgie. Als kind gingen mijn mama en ik 's avonds, gewapend met een klein kommetje, naar de fruitstruiken om besjes te gaan plukken. Het kommetje bleef echter altijd leeg. We waren zo gulzig dat het fruit allemaal rechtstreeks in onze mond ging. Sinds kort zetten we die traditie weer verder en gaan lief en ik 's avonds op pareljacht in onze eigen fruittuin (dank je, zoet).

Wil je een beetje nostalgie het hele jaar door proeven ?  Maak dan je eigen aalbessengelei !
Pluk zoveel bessen als je kan en reken op 1kg suiker per 1kg fruit. Je mag minder suiker gebruiken als je je daar beter bij voelt.
Rits de besjes van de steeltjes, spoel de parels, plet ze en doe ze door een zeef. Heb je liever confituur, dan kan je de bessen heel laten.
Breng het sap of het fruit aan de kook. Geniet ondertussen van de geur die vrijkomt : alweer nostalgie !
Voeg de suiker toe en laat alles 8 à 10 minuten koken.
Wanneer is je gelei klaar ? Doe de truc met de lepel. Stijft de gelei/confituur op je lepel en valt hij er niet af dan mag je de kookpot van het vuur nemen.
Giet over in gesteriliseerde potten.

Verse confituur is zo lekker, die eerste boterham zal je niet meer kunnen evenaren !

Smakelijk !

Reacties

Populaire posts