Zelf augurken inmaken

Heb jij ook een overvloed aan augurken uit je eigen moestuin ? Doe dan zoals ik en maak deze kleine krokodillen in zodat je de komende maanden nog lang kan genieten van zomerse groene groentjes.

Wat heb je nodig ?
500 à 600gr kleine tot middelgrote augurken
1 liter water, 75gr zout

Voor het inmaaksap :
2dl witte wijnazijn
1,5dl witte wijn
1,5dl water
10gr inmaakkruiden

De dag vooraf :
Spoel de augurken met water en leg ze in een kom.
Breng 1 liter water met 75gr zout aan de kook. Giet het gekookte water over de augurken, en laat ze afgedekt een nacht op het aanrecht staan.

De volgende dag maak je het inmaaksap door water, wijn en witte wijnazijn aan de kook te brengen. Voeg 10gr inmaakkruiden toe en laat alles 8 à 10 minuten koken.
Geniet ondertussen van de heerlijke geuren die vrijkomen !
Spoel ondertussen de geweekte augurken onder water en leg ze in gesteriliseerde bokalen.
Neem het inmaaksap van het vuur en giet het over de augurken.
Sluit de bokalen meteen af en zet ze omgekeerd op een doek.
Tip :
Je kan de gesloten bokalen ook nog eens kort in kokend water leggen en ze daarna laten afkoelen. Als het schroefdeksel na een tijdje een klik geeft, zijn de bokalen vacuüm getrokken en ben je zeker dat de augurken nog maanden zullen meegaan, wellicht zelfs meer dan een jaar. Zo doen ze het al een eeuwigheid in Italië én het werkt echt !
Voor de kruiden gebruikte ik het kant-en-klaar mengsel 'Inmaakkruiden' van Dille & Kamille. Je kan natuurlijk ook je eigen mengsel maken van dille-, mosterd-, venkelzaad, pepertjes, laurier enz. Kortom, alle gedroogde kruiden die jij lekker vindt !

Normaal gezien dien je de potten 2 maand ongemoeid te laten. Zo bekom je het optimale weck-resultaat.
Ik weet echter niet of ik zo lang zal kunnen wachten... Ik kijk al uit naar een broodje met pittige paprika-humus met als topping een schijfje zoetzure augurk van eigen kweek... lekkerrrrr !
Ook leuk om cadeau te geven... en al zeker aan een zwangere vriendin. :-)

Reacties

Populaire posts