Herfst*schittering*

Lunnaria annua - Judaspenning
Tijdens een snelle herfstwandeling in eigen tuin, tussen de winderige buien door, trok een schittering in de verte mijn aandacht. 

Een fijne zonnestraal deed zilveren medaillons oplichten en twinkelen; een zuchtje wind deed het hele ornament als het ware lichtjes rinkelen. Het zijn de prachtige zaaddozen van de judaspenning (Lunnaria annua) die nu in volle ornaat het juweel van onze tuin vormen.

Judaspenning is een tweejarige plant die in juni-juli een enorme bos paarsblauwe bloemen draagt. Daarna vormt de plant eerst groene zaaddozen, die later overgaan in perkamentachtige zegels. De judaspenning doet zijn naam alle eer aan : de zilverachtige zaaddozen lijken namelijk op munten, ofwel penningen. De naam 'Judas' verwijst dan weer naar de legende waarin de plant groeide op de plek waar Judas zijn munten wegwierp. 

Een ragfijn doorschijnend vliesje beschermt de zaden voor de toekomst. De plant zaait zich makkelijk uit; dus eens de plant in je tuin staat, zal je nog jarenlang van zijn bloemen en zaaddozen kunnen genieten. En ervan genieten kan je zelfs binnenshuis. Voeg een paar gedroogde takken aan een veldboeket toe of vul een vaas met enkele takken judaspenning. Schitteren zullen ze zeker doen en misschien zorgen ze zelfs voor een magische twinkeling bij Kerst ? 

Reacties

Populaire posts