dinsdag 17 november 2015

Kastanjenoten

Gepofte kastanjes : heerlijk tussendoortje
Buiten is het nog redelijk warm en ook al heeft het merendeel van de bomen zich ontdaan van hun bladerenkleed en is Koning Winter nog ver buiten de grenzen, Kerst komt met rasse schreden dichterbij. Iets wat de meesten met de herfst associëren, daar leg ik de link met Kerstmis, namelijk kastanjes. 
Zoals de familietraditie het wil, vieren we Kerst in Italië. Tijdens die contrastrijke periode van donker en licht, koude en warmte vind je op elke straathoek van de Italiaanse stadscentra een venter die vanuit zijn geïmproviseerd kraampje geroosterde kastanjes aan de man brengt. De geur, de smaak... heerlijk. Je kan de Italiaanse vers geroosterde kastanjes niet vergelijken met de gepofte kastanjes die je zelf uit de oven probeert te toveren, maar toch, het is de herinnering die de bovenhand haalt en me doet zwichten om het toch te proberen.
Kastanjes (van de tamme kastanje) vind je met een beetje geluk nog in het bos (als ze nog niet opgeraapt zijn) of in elke goede supermarkt.

Kastanjenoten klaar om gepoft te worden

Zelf kastanjenoten poffen
Verwarm je oven voor op 200-220°. Maak met een scherp mesje een kruisje in de glanzende bruine vruchten en leg ze op een bakplaat. Laat de kastanjes een kwartiertje tot 20 minuten in de oven. Eens uit de oven, doe je hun jasje uit en dan, ... genieten maar. Overheerlijk als ze warm zijn, maar ze zijn ook lekker lauw en zelfs koud.
Vitamine-C-bommetje
Ik heb nu een schaaltje met gepofte kastanjes op het aanrecht staan. Ideaal als tussendoortje : in plaats van een koekje of snoepje grijp ik nu naar deze bruine vrucht. De kastanjenoot bevat heel wat minder calorieën dan andere noten en het is de enige in zijn soort die zoveel vitamine C bevat.
Misschien moet ik toch maar overwegen om een tamme kastanje (castanea sativa) in de tuin te planten... nu nog een plaatsje vinden.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage