vrijdag 4 december 2015

Sneeuwlicht van de kerstroos

Kerstroos Helleborus Verboom Beauty
Begin oktober had ik enkele bloembakken op het terras opgevuld met wijnrode winterviooltjes. De kleur paste fantastisch bij de herfstsfeer, maar de bloemen vertoonden bij regenweer en felle wind snel scheurtjes en verkleuringen. Kortom, deze najaarsbloemen bleken eigenlijk niet bestand te zijn tegen (ons Belgisch) najaarsweer. 
Dit weekend heb ik de viola cornuta dan ook verruild voor een andere winterse Schone : de witte kerstroos of Helleborus Verboom Beauty. Het is een wintervaste plant die nog geen bladeren heeft, maar enkel zuiver sneeuwwitte bloemen die dapper de koude noordenwind en ijsregen trotseren. Wat er ook boven hun hoofdje gebeurt, ze blijven fier rechtop staan. Wat een verschil met andere Helleborus-soorten die hun kopje al snel laten hangen. Met hun pure witte schoonheid verspreiden ze letterlijk sneeuwlicht... ideaal voor de kerstperiode.
Bij mij schittert de kerstroos in het winterse buitenlicht. Mits je ze niet te dicht bij een (centrale) verwarming plaatst, kan je ze ook binnenshuis een plaatsje geven. Beeld je deze bloemen eens in op een feesttafel genesteld tussen boomschorsstukjes en zilveren of gouden accenten... een ware kerstdroom. Je kan ze zelfs als snijbloemen in je winterse decoraties verwerken. 
Verwar deze sneeuwprinses echter niet met die andere kerstroos of Poinsettia (Euphorbia pulcherrima), de alom bekende -mijn excuses voor het woord- oubollige huisplant die tijdens de kerstperiode verkocht wordt. Kenmerkend voor deze plant zijn de rode of roomwitte bloemen die eigenlijk schutbladeren zijn, terwijl de echte bloemen zelf geel en klein zijn van formaat.
Door het zien van de pure schoonheid van de kerstroos Helleborus Verboom Beauty durf ik weer een beetje meer in Kerstmis te geloven.

Labels: ,

2 reacties:

Op 12 januari 2016 om 23:14 , Anonymous Anoniem zei...

Mooie ontdekking.

 
Op 13 januari 2016 om 10:41 , Blogger Lou zei...

Een bloem die inderdaad de moeite waard is, zeker in deze periode van het jaar.

 

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage