donderdag 11 februari 2016

Bo'ke met Nutella

Hazelaarkatjes (Bron : panoramio.com)
Op 5 februari was het - geloof het of niet - World Nutella Day.
Nutella mag dan wel door velen geprezen, en door nog veel meer anderen afgebroken worden, het smeerproduct bij uitstek bevat wél twee ingrediënten die goed voor je zijn, namelijk chocolade en hazelnoten. En als je het marketingverhaaltje mag geloven, is het potje met bruine inhoud zowel 'goed voor het hoofd als voor de benen'. Het zijn de hazelnootjes die ik eventjes onder de aandacht wil brengen.

Veel kleur zie je tussen de boomskeletten momenteel nog niet. Als je goed kijkt, ontwaar je tussen de wintertakken wel al zachtgele langwerpige draadjes. Dat zijn de katjes (de mannelijke bloem) van de hazelaar (Corylus avellana).
Een paar jaar geleden hebben we enkele hazelaars in onze tuin geplant. Elke winter brengen de gele bloesems kleur en hoop... maar in het najaar hebben we jammer genoeg nog geen enkel nootje kunnen plukken. Als een echte speurneus overliep ik de mogelijke oorzaken van de mislukte oogst : ik moet nog een andere hazelnootvariëteit bijplanten, de bomen zijn nog te jong, we hadden een geënte struik moeten planten enz.
Ik dacht nog even over alle mogelijkheden na, toen één van onze vaste tuinbewoners zich snel over het terras uit de voeten maakte : Mijnheer Eekhoorn. Hij staat bij ons gekend als een notoire dief van onze okkernoten. En bij nader inzien zullen ook die hazelnootjes wel spek naar zijn bek zijn. Maar ik gun het Mijnheer Eekhoorn.
Wetende dat de hazelnoten een bron van vitamine E zijn en veel energie in de vorm van onverzadigde vetzuren bevatten, dan heeft hij dit meer nodig dan ik om de winter goed door te komen.
In ruil voor wat hazelnootjes vraag ik hem om regelmatig in de boomkruinen te klauteren en ons zijn prachtige staart te tonen. 
Is dat geen mooie deal ? Daar eet ik een bo'ke met Nutella op ! 

Labels: , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage