Doorgaan naar hoofdcontent

Iedereen wil wel een 'Audrey Hepburn' garden.

'To plant a garden is to believe in tomorrow.'
Van niemand minder dan Audrey Hepburn komt deze quote. 
Audrey, op het witte doek vereeuwigd dankzij haar rol in Breakfast at Tiffany's... een vrouw naar wie menigeen opkijkt omwille van haar eenvoud, stijl, elegantie en uitstraling. 
Toen ik ontdekte dat deze welgekende uitdrukking van haar hand was, was ik eigenlijk niet verrast. Audrey Hepburn straalde het gewoon uit dat ze van het leven genoot. Daarmee bedoel ik niet zozeer het uitgaan en plezier maken (dat ook wellicht), maar met leven bedoel ik 'wat leeft in en dankzij de natuur'.
De in België geboren Brits-Nederlandse Audrey zat het tuinieren in het bloed. 
Tijdens de tweede wereldoorlog kende het gezin Hepburn grote honger. Na de oorlog kwam de lente en de natuur kwam weer tot leven, wat dan weer voedsel met zich mee bracht. Volgens Audrey zijn de natuur en tuinen een bewijs van het leven. Onze aangeboren liefde voor bloemen zit in ons DNA verstrengeld, omdat bloemen later uitgroeien tot vruchten.
Audrey Hepburn's quote beschrijft het leven in een notendop. Zolang ik in mijn tuin werk, is er hoop, hoop op een mooie toekomst, waarin ik wil geloven.
Mooi vind ik de gedachte van terminaal zieken die in het najaar bloembollen planten, wetende dat de bloembollen ook na hun dood in de lentezon zullen schitteren, en dit jaar in jaar uit.
Audrey Hepburn, een dame, waarvoor ik mijn (tuin)hoed afneem ! 

Bron foto : www.dailymail.co.uk

Reacties

Populaire posts van deze blog

Gevonden na wandeling : het 'Groot Geluk'

Een deel van onze tuin wordt erkend als natuurgebied en loopt uit in het reservaat Den Dotter. Tijdens het weekend nemen we regelmatig de fiets van stal of strekken we al wandelend onze benen om van de natuurwonders in Den Dotter te genieten.  Vorige week woendag was het eigenlijk geen weer om een hond door te jagen, maar mijn vriendin en ik lieten ons niet kennen en kozen voor een fikse winterwandeling. Wij zondaars hadden een heilig doel voor ogen : namelijk het Groot Geluk, een zalig taart- en koffiehuis te Aaigem.  Een felle wind joeg ons in de juiste richting. Schoorvoetend stapten we met onze gummilaarzen vol met slijk het prachtig gerenoveerde huisje binnen. Eigenares Kim, net als ik op zoek naar het geluk, verwelkomde ons met open armen in haar creatie van het 'Groot Geluk'.  We vonden een knus plaatsje naast de brandende kachel en verlekkerden ons op wat het originele menu ons wilde voorschotelen. Voor elk wat wils : zalige zoetigheden voor zowel de zondaar als (h)eerlij…

Bloemen-metafoor

Onlangs kwam ik deze spreuk in een roman tegen. De woorden wisten me meteen te raken; ik maakte er prompt een foto van. 'Da's eentje voor later', dacht ik.
Waarom is liefde nu net als bloemen ?  Omdat bloemen inderdaad verrukkelijk zijn, hun schoonheid je in al hun facetten bekoort ?  Omdat ze meestal zo lekker ruiken, net als je zo verlekkerd bent op de geur van diegene die je zo graag ziet ?  Omdat liefde net als een bloem plots ontluikt... en ooit verwelkt ?  Dat laatste boezemt me een beetje angst in... ik wil mijn - onze - liefde helemaal niet zien verwelken. Dan geef ik er maar de voorkeur aan om de bloem van een vaste plant of bloembol te zijn. Dan komt de bloem, en de liefde, telkens terug en gaat ze nooit over, maar zal ze floreren in de golfbeweging van het leven.  Als de bloem, en de liefde, door de natuurkrachten van regen, wind, sneeuw en een enkele bliksemschicht geplaagd wordt, zijn je vrienden daar om je te omarmen, om je heelhuids door de storm te loodsen. Samen …

Sneeuwlicht van de kerstroos

Begin oktober had ik enkele bloembakken op het terras opgevuld met wijnrode winterviooltjes. De kleur paste fantastisch bij de herfstsfeer, maar de bloemen vertoonden bij regenweer en felle wind snel scheurtjes en verkleuringen. Kortom, deze najaarsbloemen bleken eigenlijk niet bestand te zijn tegen (ons Belgisch) najaarsweer. 
Dit weekend heb ik de viola cornuta dan ook verruild voor een andere winterse Schone : de witte kerstroos of Helleborus Verboom Beauty. Het is een wintervaste plant die nog geen bladeren heeft, maar enkel zuiver sneeuwwitte bloemen die dapper de koude noordenwind en ijsregen trotseren. Wat er ook boven hun hoofdje gebeurt, ze blijven fier rechtop staan. Wat een verschil met andere Helleborus-soorten die hun kopje al snel laten hangen. Met hun pure witte schoonheid verspreiden ze letterlijk sneeuwlicht... ideaal voor de kerstperiode. Bij mij schittert de kerstroos in het winterse buitenlicht. Mits je ze niet te dicht bij een (centrale) verwarming plaatst, kan je z…