Sterren aan de hemel en in de tuin : sterjasmijn


Bij zwoele temperaturen horen exotische geuren. Zo hoort het nu éénmaal in de Tuin van Eden. Terwijl 's avonds de sterren boven je hoofd fonkelen, verspreiden de stervormige bloemen van de Trachelospermum jasminoides een heerlijk zwoel parfum in jouw eigen paradijs.

De sterjasmijn is een groenblijvende klimplant en beloont je met kleine bloeiende sterren alom van mei tot en met september. Bij ons wordt hij ook Toscaanse jasmijn genoemd, en deze Toscaanse lady hebben we dan ook daar ter plaatste gekocht. 
In Italië is deze sterrenhemel in staat om een hele muur of huisgevel in te palmen. Loop daar maar 'ns 's avonds voorbij. De gehele atmosfeer is dan zwanger van de geur; er hangt op zo'n moment ook letterlijk pure romantiek in de lucht. 
In de lage landen spreidt de sterjasmijn zijn deken minder rijkelijk uit, maar mits goed beschut tijdens lange vorst, zorgt hij ook bij ons voor geur en kleur.
Momenteel worden we met warme zomeravonden beloond, dat wordt wegdromen onder de sterjasmijn naar sprookjes van duizend en een nacht.

Reacties

Populaire posts