maandag 7 maart 2016

'Sweet dreams' met de amandelboom

Fleurige bloemblaadjes van de amandelboom (Prunus dulcis)
Een boom waarvan zowel de vrucht als de bloesems je zoete dromen bezorgen, zijn die van de amandelboom (Prunus dulcis)Dulcis in het Latijn betekent namelijk zoet.
Tussen de verschillende maartse buien door kwam een broos lentezonnetje doorpiepen. Reden genoeg om tijdens mijn middagpauze buiten op de boomkwekerij een luchtje te gaan scheppen. In de serres waan je je al in het mooie voorjaar, waar we allen zo ongeduldig naar verlangen.
Twee fruitbomen trokken met hun frêle bloesemblaadjes de aandacht : de perzik (Prunus persica) en de amandelboom. Voor ons klimaat is deze lenteschone jammer genoeg iets te kieskeurig : de amandelboom doet het namelijk vooral goed in bergachtige gebieden in een mediterraan klimaat. 

Op culinair vlak maakt amandelmelk de laatste tijd steeds meer furore in onze keuken. Ideaal voor mensen die aan koemelk allergisch zijn, maar ook voor koetjesmelkdrinkers is het een lekker en gezond alternatief. Ongezoete (!) amandelmelk bevat namelijk minder calorieën dan magere melk, terwijl het -gek genoeg- wél meer vetten bevat. Het goede nieuws is echter dat het om gezonde (onverzadigde) vetten gaat. 
De zoetgeurende amandel(bloesem)olie is dan weer een weldaad voor je huid en kan je zuiver op de huid aanbrengen of ze wordt verwerkt in hydraterende crèmes of lotions. 
Met het eten van amandelnoten bereik je een dubbel doel : ze zijn een lekkere snack en dankzij de vitamienen en gezonde vetten voeden ze je huid ook vanbinnen. 
Genoeg redenen dus om tijdens je schoonheidsslaapje van de amandelboom te dromen !

Labels: , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage