Doorgaan naar hoofdcontent

Creatief met de natuur op papier

'Kleuren voor volwassenen' laat je inspireren door de natuur.
De natuur brengt me tot rust. Een mening die ik wellicht met veel mensen deel. Niets brengt je meer tot rust dan een wandeling in het bos of aan zee. 
Maar soms is de wind te guur, het weer te bars om ook maar een stap naar buiten te zetten.
Dan kruip ik naar binnen, blog ik of neem ik mijn kleur- of tekenboek. 
En laat het dan nét de natuur zijn die me keer op keer inspireert. 
Het is reeds meer dan één keer aangetoond dat creatief bezig zijn, door bijvoorbeeld te kleuren of te tekenen, je tot rust brengt. Kleuren of tekenen helpen je je hoofd leeg te maken. Zo geef je je geest ruimte voor nieuwe ideeën. En het is nu eenmaal fijn om te doen.
Een groot tekentalent ben ik niet, maar ik hoef mijn werk dan ook niet aan een maecenas voor te leggen. Het resultaat is van minder belang, het tekenproces op zich, en het plezier dat ik daaraan beleef, wel. 
Onlangs zat ik in de serre-oranjerie te tekenen. Mijn zoontje kwam naast me zitten en had ineens ook zin om te tekenen. Hij begon met het natekenen van een huisje. 'Mama, ik kan dat niet, ik kàn niet tekenen!' Ik maakte hem duidelijk dat het niet perfect hoefde te zijn, dat natekenen nog altijd een eigen tekening is met zoveel van jezelf. En het is gewoon leuk om met papier en potlood bezig te zijn, kleuren op papier te toveren. 
Ik heb hem nog nooit zo tevreden gezien over het eindresultaat ! 

Kriebel, krabbel... zo fijn om zo maar wat te tekenen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Gevonden na wandeling : het 'Groot Geluk'

Een deel van onze tuin wordt erkend als natuurgebied en loopt uit in het reservaat Den Dotter. Tijdens het weekend nemen we regelmatig de fiets van stal of strekken we al wandelend onze benen om van de natuurwonders in Den Dotter te genieten.  Vorige week woendag was het eigenlijk geen weer om een hond door te jagen, maar mijn vriendin en ik lieten ons niet kennen en kozen voor een fikse winterwandeling. Wij zondaars hadden een heilig doel voor ogen : namelijk het Groot Geluk, een zalig taart- en koffiehuis te Aaigem.  Een felle wind joeg ons in de juiste richting. Schoorvoetend stapten we met onze gummilaarzen vol met slijk het prachtig gerenoveerde huisje binnen. Eigenares Kim, net als ik op zoek naar het geluk, verwelkomde ons met open armen in haar creatie van het 'Groot Geluk'.  We vonden een knus plaatsje naast de brandende kachel en verlekkerden ons op wat het originele menu ons wilde voorschotelen. Voor elk wat wils : zalige zoetigheden voor zowel de zondaar als (h)eerlij…

Bloemen-metafoor

Onlangs kwam ik deze spreuk in een roman tegen. De woorden wisten me meteen te raken; ik maakte er prompt een foto van. 'Da's eentje voor later', dacht ik.
Waarom is liefde nu net als bloemen ?  Omdat bloemen inderdaad verrukkelijk zijn, hun schoonheid je in al hun facetten bekoort ?  Omdat ze meestal zo lekker ruiken, net als je zo verlekkerd bent op de geur van diegene die je zo graag ziet ?  Omdat liefde net als een bloem plots ontluikt... en ooit verwelkt ?  Dat laatste boezemt me een beetje angst in... ik wil mijn - onze - liefde helemaal niet zien verwelken. Dan geef ik er maar de voorkeur aan om de bloem van een vaste plant of bloembol te zijn. Dan komt de bloem, en de liefde, telkens terug en gaat ze nooit over, maar zal ze floreren in de golfbeweging van het leven.  Als de bloem, en de liefde, door de natuurkrachten van regen, wind, sneeuw en een enkele bliksemschicht geplaagd wordt, zijn je vrienden daar om je te omarmen, om je heelhuids door de storm te loodsen. Samen …

Sneeuwlicht van de kerstroos

Begin oktober had ik enkele bloembakken op het terras opgevuld met wijnrode winterviooltjes. De kleur paste fantastisch bij de herfstsfeer, maar de bloemen vertoonden bij regenweer en felle wind snel scheurtjes en verkleuringen. Kortom, deze najaarsbloemen bleken eigenlijk niet bestand te zijn tegen (ons Belgisch) najaarsweer. 
Dit weekend heb ik de viola cornuta dan ook verruild voor een andere winterse Schone : de witte kerstroos of Helleborus Verboom Beauty. Het is een wintervaste plant die nog geen bladeren heeft, maar enkel zuiver sneeuwwitte bloemen die dapper de koude noordenwind en ijsregen trotseren. Wat er ook boven hun hoofdje gebeurt, ze blijven fier rechtop staan. Wat een verschil met andere Helleborus-soorten die hun kopje al snel laten hangen. Met hun pure witte schoonheid verspreiden ze letterlijk sneeuwlicht... ideaal voor de kerstperiode. Bij mij schittert de kerstroos in het winterse buitenlicht. Mits je ze niet te dicht bij een (centrale) verwarming plaatst, kan je z…