Doorgaan naar hoofdcontent

Let's go nuts today !

Ik ben weer 'ns door Buur Bram verwend geweest : toen we gisteren thuis kwamen, stond er deze keer een hele kist okkernoten ons op te wachten. Njammie, dat wordt smullen ! 

Dat walnoten lekker zijn hoeft geen betoog, maar dat ze uitermate goed voor je zijn, wist je misschien nog niet. Hier even de voordelen op een rij. 
Eerst de belangrijkste : ze zorgen voor een gezond hart, zijn goed voor je cholesterol en bevatten kankervertragende eigenschappen.
Misschien van iets minder belang maar oh, zo essentieel voor ons geluk van elke dag : de noten helpen je om op gewicht te blijven en verbeteren je metabolisme. Tot zover was ik eigenlijk nog mee.
Wat ik absoluut niet wist, was dat wal-, okker- of vuistnoten je ook kunnen helpen bij een goede nachtrust doordat ze melatonine bevatten én ze zorgen voor een goed humeur.
Voor de mannen onder ons, of voor de vrouwen die nog op zoek zijn : een walnoten etende man heeft blijkbaar goede zwemmers. De noten verbeteren hun spermakwaliteit.
Heel wat goede redenen dus voor een dagelijkse portie walnoten.
Het kraken en pellen van de noten heeft op zich ook iets therapeutisch. Even mindfull bezig zijn, om het met een modern woord te zeggen. 
Als je de vuistnoten 'ns liever niet uit het vuistje eet, leg ze dan eens tussen je bo'ke met choco. Die crunchy touch zal wel aanslaan. Ik laat de noten nu alvast door mijn husbie kraken zodat ik ze later in een heerlijke granola kan verwerken of voor in oma's befaamde notenbrood.
Iemand nog 'n nootje ? 

Reacties

  1. Jep, hmmm idd heerlijk en gezond. Wil er wel nog wat hoor. Smakelijk!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Gevonden na wandeling : het 'Groot Geluk'

Een deel van onze tuin wordt erkend als natuurgebied en loopt uit in het reservaat Den Dotter. Tijdens het weekend nemen we regelmatig de fiets van stal of strekken we al wandelend onze benen om van de natuurwonders in Den Dotter te genieten.  Vorige week woendag was het eigenlijk geen weer om een hond door te jagen, maar mijn vriendin en ik lieten ons niet kennen en kozen voor een fikse winterwandeling. Wij zondaars hadden een heilig doel voor ogen : namelijk het Groot Geluk, een zalig taart- en koffiehuis te Aaigem.  Een felle wind joeg ons in de juiste richting. Schoorvoetend stapten we met onze gummilaarzen vol met slijk het prachtig gerenoveerde huisje binnen. Eigenares Kim, net als ik op zoek naar het geluk, verwelkomde ons met open armen in haar creatie van het 'Groot Geluk'.  We vonden een knus plaatsje naast de brandende kachel en verlekkerden ons op wat het originele menu ons wilde voorschotelen. Voor elk wat wils : zalige zoetigheden voor zowel de zondaar als (h)eerlij…

Bloemen-metafoor

Onlangs kwam ik deze spreuk in een roman tegen. De woorden wisten me meteen te raken; ik maakte er prompt een foto van. 'Da's eentje voor later', dacht ik.
Waarom is liefde nu net als bloemen ?  Omdat bloemen inderdaad verrukkelijk zijn, hun schoonheid je in al hun facetten bekoort ?  Omdat ze meestal zo lekker ruiken, net als je zo verlekkerd bent op de geur van diegene die je zo graag ziet ?  Omdat liefde net als een bloem plots ontluikt... en ooit verwelkt ?  Dat laatste boezemt me een beetje angst in... ik wil mijn - onze - liefde helemaal niet zien verwelken. Dan geef ik er maar de voorkeur aan om de bloem van een vaste plant of bloembol te zijn. Dan komt de bloem, en de liefde, telkens terug en gaat ze nooit over, maar zal ze floreren in de golfbeweging van het leven.  Als de bloem, en de liefde, door de natuurkrachten van regen, wind, sneeuw en een enkele bliksemschicht geplaagd wordt, zijn je vrienden daar om je te omarmen, om je heelhuids door de storm te loodsen. Samen …

Sneeuwlicht van de kerstroos

Begin oktober had ik enkele bloembakken op het terras opgevuld met wijnrode winterviooltjes. De kleur paste fantastisch bij de herfstsfeer, maar de bloemen vertoonden bij regenweer en felle wind snel scheurtjes en verkleuringen. Kortom, deze najaarsbloemen bleken eigenlijk niet bestand te zijn tegen (ons Belgisch) najaarsweer. 
Dit weekend heb ik de viola cornuta dan ook verruild voor een andere winterse Schone : de witte kerstroos of Helleborus Verboom Beauty. Het is een wintervaste plant die nog geen bladeren heeft, maar enkel zuiver sneeuwwitte bloemen die dapper de koude noordenwind en ijsregen trotseren. Wat er ook boven hun hoofdje gebeurt, ze blijven fier rechtop staan. Wat een verschil met andere Helleborus-soorten die hun kopje al snel laten hangen. Met hun pure witte schoonheid verspreiden ze letterlijk sneeuwlicht... ideaal voor de kerstperiode. Bij mij schittert de kerstroos in het winterse buitenlicht. Mits je ze niet te dicht bij een (centrale) verwarming plaatst, kan je z…