Passiflora 'Space Flower'


De passiflora, ofwel de passiebloem, is een mooie klimplant die, mits enige bescherming aan z'n voeten tijdens strenge vorst, ook in ons klimaat wel gedijt. Daar België mijns inziens toch eerder een wispelturig klimaat kent, houden wij onze passiflora caerulea in een pot in de orangerie. 
De caerulea-variëteit kweek je voor zijn bloemen; hij produceert wel vruchten, maar die zijn niet echt voor consumptie vatbaar.

Ook al duurt de bloei van een passiebloem slechts één dag, hij is zo spectaculair dat het wel lijkt of hij niet van deze wereld is. 
En blijkbaar ben ik niet de enige die de bloemen zo indrukwekkend vond. 

Toen lang geleden de Spaanse missionarissen de klimplant  in Zuid-Amerika ontdekten, vonden ze het blijkbaar ook een buitenaards spektakel; maar in hun ogen zat God er voor iets tussen. 
Volgens onze broeders verwijzen de bloemblaadjes naar de apostelen, Judas en Petrus weliswaar niet meegerekend. De meeldraden staan symbool voor de wonden van Jezus en de stampers lijken verdacht veel op de spijkers waarmee Christus aan het kruis genageld werd. De vele pinnetjes die als het ware een ronde kam op de bloem vormen, doen aan de doornenkroon denken.
Kortom, de hele bloem verbeelt de dood van Jezus, het passieverhaal, en zo werd de plant passiebloem gedoopt.

En ik die dacht dat er achter de betekenis van deze bloem een heel passioneel liefdesverhaal school. Mis poes.
Misschien houd ik het dan toch maar bij mijn idee dat deze bloem door marsmannetjes naar onze aardbol gebracht werd.
En zo is de passiebloem de enige echte 'Space Flower' op aard.





Reacties

Populaire posts