Doorgaan naar hoofdcontent

Zelf vlierbloesemsiroop maken

De perfecte dorstlesser voor de zomer.
Aankomend weekend is het officieel, dan start de zomer. En we duimen dat het een heel warme wordt ! 
Tijdens die mooie zomer'zon'dagen is een glas fris water met een bodempje vlierbloesemsiroop de ideale 
dorstlesser.

Om zelf vlierbloesemsiroop te maken, dien je eerst op zoek te gaan naar de vlier (sambucus nigra). Deze inheemse struik draagt van mei tot en met juli tuilen witte, crèmekleurige bloemen. De vlier groeit spontaan in de natuur, en vermits ook onze tuin een stukje wilde natuur herbergt, hoefde ik enkel de achterdeur achter me toe te trekken om op bloemenjacht te kunnen gaan.


Wat heb je nodig : 
- 1 liter water
- een 20tal vlierbloesemschermen
- 2 biologisch geteelde citroenen
- 750 gr suiker


Pluk - liefst 's morgens - een 20tal vlierbloesemschermen. Kies de mooiste bloesems uit en schud eventuele beestjes en takjes/blaadjes eraf. Hoe meer bloesems, hoe geconcentreerder de siroop.


Doe de bloesems in een kom en voeg er in schijfjes gesneden citroen en water aan toe. Laat het geheel minimum 24 uur rusten. 

Giet het mengsel door een keukenhanddoek of een zeer fijn vergiet. 
Doe het zachtgele vocht met de suiker in een kookpot en laat het geheel een minuut goed doorkoken.
Ik neem ongeveer 750 gram suiker op 1 liter water. Echte zoetebekken kunnen, indien gewenst, meer suiker (1 kg op 1 liter) aan de siroop zelf toevoegen, of je kan ook eenvoudigweg meer vlierbloesemsiroop in je zomerdrankje doen.


Giet de siroop in steriele flesjes en sluit ze meteen af. 

Eens afgekoeld, kan je je eerste zomercocktail maken : giet een bodempje vlierbloesemsiroop in een glas, voeg koud water toe, enkele ijsblokjes en werk af met een schijfje citroen. Resultaat : de zomerzon in een glas ! 

Op JOUW gezondheid ! 
Reacties

  1. Ook heerlijk met spuitwater. Maar die vlier 's ochtends plukken, net als linde (ook al leg je die open te droge erna), vind ik zeker een must.
    Wat een hele fijne blog! Béné

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ga het eens proberen met spuitwater... dat zal nog dubbel zo verfrissend smaken ! Dankjewel voor de tip !

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Gevonden na wandeling : het 'Groot Geluk'

Een deel van onze tuin wordt erkend als natuurgebied en loopt uit in het reservaat Den Dotter. Tijdens het weekend nemen we regelmatig de fiets van stal of strekken we al wandelend onze benen om van de natuurwonders in Den Dotter te genieten.  Vorige week woendag was het eigenlijk geen weer om een hond door te jagen, maar mijn vriendin en ik lieten ons niet kennen en kozen voor een fikse winterwandeling. Wij zondaars hadden een heilig doel voor ogen : namelijk het Groot Geluk, een zalig taart- en koffiehuis te Aaigem.  Een felle wind joeg ons in de juiste richting. Schoorvoetend stapten we met onze gummilaarzen vol met slijk het prachtig gerenoveerde huisje binnen. Eigenares Kim, net als ik op zoek naar het geluk, verwelkomde ons met open armen in haar creatie van het 'Groot Geluk'.  We vonden een knus plaatsje naast de brandende kachel en verlekkerden ons op wat het originele menu ons wilde voorschotelen. Voor elk wat wils : zalige zoetigheden voor zowel de zondaar als (h)eerlij…

Bloemen-metafoor

Onlangs kwam ik deze spreuk in een roman tegen. De woorden wisten me meteen te raken; ik maakte er prompt een foto van. 'Da's eentje voor later', dacht ik.
Waarom is liefde nu net als bloemen ?  Omdat bloemen inderdaad verrukkelijk zijn, hun schoonheid je in al hun facetten bekoort ?  Omdat ze meestal zo lekker ruiken, net als je zo verlekkerd bent op de geur van diegene die je zo graag ziet ?  Omdat liefde net als een bloem plots ontluikt... en ooit verwelkt ?  Dat laatste boezemt me een beetje angst in... ik wil mijn - onze - liefde helemaal niet zien verwelken. Dan geef ik er maar de voorkeur aan om de bloem van een vaste plant of bloembol te zijn. Dan komt de bloem, en de liefde, telkens terug en gaat ze nooit over, maar zal ze floreren in de golfbeweging van het leven.  Als de bloem, en de liefde, door de natuurkrachten van regen, wind, sneeuw en een enkele bliksemschicht geplaagd wordt, zijn je vrienden daar om je te omarmen, om je heelhuids door de storm te loodsen. Samen …

Sneeuwlicht van de kerstroos

Begin oktober had ik enkele bloembakken op het terras opgevuld met wijnrode winterviooltjes. De kleur paste fantastisch bij de herfstsfeer, maar de bloemen vertoonden bij regenweer en felle wind snel scheurtjes en verkleuringen. Kortom, deze najaarsbloemen bleken eigenlijk niet bestand te zijn tegen (ons Belgisch) najaarsweer. 
Dit weekend heb ik de viola cornuta dan ook verruild voor een andere winterse Schone : de witte kerstroos of Helleborus Verboom Beauty. Het is een wintervaste plant die nog geen bladeren heeft, maar enkel zuiver sneeuwwitte bloemen die dapper de koude noordenwind en ijsregen trotseren. Wat er ook boven hun hoofdje gebeurt, ze blijven fier rechtop staan. Wat een verschil met andere Helleborus-soorten die hun kopje al snel laten hangen. Met hun pure witte schoonheid verspreiden ze letterlijk sneeuwlicht... ideaal voor de kerstperiode. Bij mij schittert de kerstroos in het winterse buitenlicht. Mits je ze niet te dicht bij een (centrale) verwarming plaatst, kan je z…