woensdag 30 september 2015

'Op een grote paddenstoel, rood met...'

De vliegenzwam, de populairste der paddenstoelen.
'Op een grote paddenstoel, rood met witte stippen...' wie gaat er nu niet in sprookjes geloven bij het zien van deze olijke paddenstoel ? Dit prachthuis van Kabouter Plop (of is het van zijn neefje ?) kwam ik tijdens een wandeling in de Kalmthoutse heide tegen. Als je goed kijkt, zie je zelfs het voordeurtje en de traptreden onderaan. Maar wacht, voor je gaat aankloppen, wil ik je nog iets vertellen...
De vliegenzwam (Amanita muscaria) is een paddenstoel die in geen enkel kinderboek over de herfst ontbreekt. Waarom geloven we toch stellig dat sprookjesfiguren als de smurfen, kaboutertjes en elfjes in deze rode met witte noppen halve bol op voet wonen ? Ik denk dat hun geestelijke vaders destijds tijdens een heftig feestje wat te veel party drugs (toen in de vorm van paddenstoelen) tot zich genomen hadden. Hun favoriet was de vliegenzwam, die hallucinogene stoffen bevat, waarvan bij inname 'je ze zou zien vliegen'. 
De bedenker van de elfjes was de felste party crasher want die bedacht zelfs een gepast meubilair voor zijn lievelingen : het elfenbankje (Trametes versicolor). Al denk ik dat een kabouter daar ook graag eens op gaat zitten, na al dat zware tuinwerk.
Allez, 't is goed, je mag nu gaan aankloppen.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage